Systeem opbouw

Databank Editor

De Databank Editor wordt gebruikt voor het invullen en bijwerken van trackinformatie waaronder titel, artiest, uurgetal en selectiecriteria. Al deze gegevens vormen de basis voor de Formatplanner en het zoeken van tracks in de Databank Browser. Alle informatie is onderverdeeld in 7 overzichtelijke tabbladen: track, artiest, criteria 1, criteria 2, songtekst, statistieken en editor.

In het tabblad Editor worden de intro-, fade out- en cue punten voor Live Assist en de Automatisering bijgehouden. Informatie over auteur/componist (t.b.v. rapportage aan auteursrechtenorganisaties), songteksten, statistieken et cetera kunnen hier eveneens worden ingevuld door de rechthebbende of bekeken door de presentator/DJ. Indien er ook voor de AerOn Studio Export module gekozen wordt, kan hier worden aangegeven welke tekst er via de RDS- of HTML-export te zien zal zijn.

Met de nieuwe functie Edit criteria kan een directe link tussen Databank Browser en Databank Editor geactiveerd worden. In combinatie met de multi-select mogelijkheid in de Databank Browser, wordt het invoeren of het aanpassen van criteria voor een specifieke selectie van tracks heel gemakkelijk en efficiënt.

De Databank Editor is flexibel benaderbaar en kan worden geopend via het menu Databank, de knop in de menubalk of rechtstreeks vanuit de Playlist, Databank Browser of (optionele) Item browser.

 • Artist
 • Criteria 1
 • Criteria 2
 • Song text
 • Statistics
 • Editor

Databank Browser

De Databank Browser geeft een overzicht van alle tracks die in de database beschikbaar zijn. Tracks zijn snel en eenvoudig te vinden met gebruik van filters of zoekwoorden. Vervolgens kan de gevonden track eenvoudigweg met één handeling naar Playlist, Jingle machine of (optionele) Item Browser worden gesleept.

Het is standaard mogelijk om meerdere tracks te selecteren in de Databank Browser en van al deze tracks in één keer de criteria aan te passen met de functie Edit criteria.

De functionaliteit van de Databank Browser is standaard al uitgebreid. Indien gewenst kan de set functionaliteiten worden uitgebreid met de module: Databank Browser Xtra

 • Incremental search
 • Search by words
 • Adding or changing criteria multiple tracks
 • Adding or changing criteria multiple tracks
 • Adding or changing criteria multiple tracks

Playlist

De Playlist bevat een chronologisch overzicht van tracks die door de Automatisering of via Live Assist worden/zijn afgespeeld. Reclameblokken kunnen desgewenst samengevouwen en compact worden weergegeven, zodat de muziek die na het reclameblok komt voor de presentator/DJ duidelijk zichtbaar is voor de aankondiging. Uiteraard kan zo’n blok met één muisklik worden opengeklapt ter inzage.

Playlisten kunnen geheel geautomatiseerd worden gegenereerd met behulp van Formatplanner en Commercialplanner.

Handmatig creëren van playlisten of aanpassen van automatisch gegenereerde playlisten is simpel. Tracks kunnen eenvoudigweg met de muis vanuit Databank Browser, (optionele) Item Browser of Jingle machine naar de Playlist worden gesleept.

De Playlist geeft de presentator/DJ visueel de benodigde controle, waarbij de actief spelende track duidelijk en prominent wordt weergegeven. De Playlist kan naar keuze per dag of per uur worden weergegeven. Schakelen tussen weergaven gaat eenvoudig en snel.

De functionaliteit van de Playlist is standaard al uitgebreid. Indien gewenst kan de set functionaliteiten worden uitgebreid met de opties Plan-checker, alternatieve tracks en andere weergavemogelijkheden.

 • Playlist traditional
 • Playlist with voicetracks

Live players

Dankzij de Live Assist Players kan tijdens het programma met één muisklik worden omgeschakeld van auto­matisering naar de modus voor het maken van een live programma (met actieve Playlist) en terug.

De Live Assist Players kunnen worden bediend met de fader- of knopstart van de aangesloten mengtafel, de buttons op het scherm of de functietoetsen F1 t/m F4 van het toetsenbord. Met sneltoetsen kan er direct naar de in de Databank Editor opgegeven intro-punt gesprongen worden of even snel het uitro worden afgeluisterd.

De functionaliteit van de Live Assist Players is standaard al uitgebreid. Indien gewenst kan de set functionaliteiten worden uitgebreid met de module: Live players Xtra

Jingle players

AerOn Studio heeft standaard al twee onafhankelijk van elkaar opererende jingle cart players met ieder 7 jingles, die zowel tijdens Live Assist als geautomatiseerde modus gebruikt kunnen worden.

Het is mogelijk om per programma of presentator/DJ vooraf spe­cifieke jingle-pakketten samen te stellen die op eenvoudige wijze kunnen worden geladen vanuit de openbare map, de map van de gebruikersgroep(en) waar u lid van bent of uit de map met de persoonlijke pakketten. Zo zijn er meteen 14 juiste jingles voor het programma beschikbaar.

De Jingle Players kunnen worden bediend met de fader- of knopstart van de aangesloten mengtafel, toetsenbord, muis, USB knoppenpanel (Tipro) of via het AerOn Studio paneel van een Axum mengtafel.

Jingles kunnen eenvoudigweg met de muis tussen Jingle Players, Databank Browser, (optionele) Item Browser of de Playlist worden gesleept.

Binnen de Jingle Players is er de mogelijkheid van ‘next-cue’. Na het spelen van een jingle staat de volgende dan gelijk klaar.

De functionaliteit van de Jingle Players is standaard al uitgebreid. Indien gewenst kan de set functionaliteiten worden uitgebreid met de module: Jingle players Xtra

Mix editor / Voice tracking

De overgangen van de tracks in de Playlist worden automatisch bepaald op basis van de ingevulde start- en volgende tijden in de Database Editor (tabblad Editor). De Mix Editor wordt gebruikt om overgangen tussen de tracks in de Playlist te controleren en - desgewenst - handmatig aan te passen.

De Mix Editor wordt daarnaast gebruikt voor het opnemen van voicetracks. Met één simpele druk op de knop wordt er een voicetrack opgenomen

De configureerbare ‘ducking’ functie in AerOn Studio regelt standaard automatisch dat uw stem perfect in het out- of intro van een track past. Deze zijn qua timing en volume vervolgens nog dynamisch handmatig aan te passen. Zo kan het volume van de voicetrack geheel of gedeeltelijk worden aangepast of bijvoorbeeld het volume van een harde jingle of een luid intro van een track wat zachter gezet worden.

De functionaliteit van de Mix Editor is standaard al uitgebreid. Indien gewenst kan de set functionaliteiten worden uitgebreid met de module: Voice tracking Xtra

 • Voicetracks visible in playlist

Formatplanner

Voor het creëren van elk gewenst format kan de Formatplanner van AerOn Studio gebruikt worden. Op basis van criteria die zijn ingevuld in de geïntegreerde Databank Editor genereert de Formatplanner automatisch playlisten. Hierdoor is het onnodig een extra externe database bij te houden, zoals bij gebruik van een extern planprogramma.

De Formatplanner kent een zeer diverse set van formatregels, waarmee één of meerdere individuele uurformats aangemaakt kunnen worden. Een combinatie van deze uurformats vormen vervolgens een dagformat. Na dit éénmalige werk is het genereren van playlisten nog slechts een kwestie van enkele muisklikken om de planning automatisch te laten uitvoeren.

Het is eventueel ook mogelijk om deze automatische planning geheel geautomatiseerd iets voor middernacht te laten uitvoeren.

De functionaliteit van de Formatplanner is standaard al uitgebreid. Indien gewenst kan de set functionaliteiten worden uitgebreid met de modules:

Plan checker
Formatplanner / Playlist Semi Vast
Formatplanner Xtra
Formatplanner Xpert

 • Hour format
 • Day format
 • Preferences
 • Schedule

Databank Export

Bestanden uit AerOn Studio kunnen eenvoudig geëxporteerd worden naar een andere locatie zoals bijvoorbeeld een externe harddisk, USB stick, het netwerk of de Cloud.

Met deze functie is eenvoudig om vanaf thuis (of waar ook ter wereld) nieuwe audiotracks toe te voegen en de gegevens in de databank in te vullen en/of aan te passen. Hiermee is het dus niet langer noodzakelijk om het bijwerken van de databank in de studio zelf te doen.

Deze functie kan al gebruikt worden met de gratis thuiswerkversie van AerOn Studio.

 

 

Commercialplanner

Binnen de Playlisten kunnen commercialblokken aangemaakt worden. Deze worden gepland met de Commercialplanner. Deze biedt een volwaardige planningsfunctie voor commercials en is volledig geïntegreerd binnen AerOn Studio.

Met de Commercialplanner is een planning met de juiste spreiding in een handomdraai gemaakt of aangepast, beschikt het radiostation over een klantendatabank, met daarin alle relevante gegevens van klant, campagne en de te genereren planoverzichten

 

Andere interessante functies van de Commercialplanner zijn o.a.:

 • een weekmatrix met per uur 6 blokken vrij in te delen (6x24x7=1008 instelbare blokken per week);
 • vaste-, zwevende en uitgevulde blokken mogelijk;
 • voor elke campagne kan per dag en per uur ingesteld worden in welke blokken deze mogen voorkomen;
 • campagnes zijn op verschillende manieren te plannen zoals verdeeld over de periode en willekeurig.

De functionaliteit van de Commercialplanner is standaard al uitgebreid. Indien gewenst kan de set functionaliteiten worden uitgebreid met de module: Commercialplanner Xtra

 • Day overview
 • Preferences block
 • Commercialblock in playlist folded
 • Commercialblock unfolded

Gebruikersrechten

Voor elke gebruiker kan een aparte account aangemaakt worden en aan elk individueel account kunnen afzonderlijk specifieke rechten worden toegekend. Het is mogelijk per discipline of per (gebruikers)groep rechten toe te kennen, waar medewerkers dan individueel bij ingedeeld kunnen worden en daar dan automatisch de groepsrechten voor verkrijgen. Daarnaast kan desgewenst worden opgegeven wanneer een medewerker mag inloggen of niet mag inloggen, maar ook in welke uren hij eventueel wijzigingen mag aanbrengen en in welke uren niet.

 

 • Access
 • Edit playlist

Editie systemen

Voor grote radiostations of lokale radiostations die gaan samenwerken en hun uitzendgebied met meerdere zenders bedienen kan het wenselijk zijn om de reclameblokken en eventuele stationcall's te ontkoppelen. Een editiesysteem is eenvoudig op te bouwen met meerdere versies van AerOn Studio. Voor de onderlinge samenwerking tussen deze AerOn Studio versies zijn nog enkele uitbreidingsmodules noodzakelijk:

Editie functies (per editie)

Commercialplanner Xtra

Bij gebruik van veel edities kan het soms erg praktisch zijn om meerdere edities via één PC te laten lopen:

Multiple Playout (op één PC)

Overig

Drag & drop

Met de integratie van de Windows Verkenner kan een track vanuit een map in de Databank, Playlist en zelfs de Jingle Machine gesleept worden naar de Playlist.

Audio bewerken en editen

Met AerOn Studio kunnen tracks direct vanuit de Databank of Playlist bewerkt worden met een gekoppelde audio editor (bijvoorbeeld Audition). Zo kan bijvoorbeeld razendsnel een reportage bewerkt worden, door er een bedje onder te monteren. Het bestand wordt vervolgens automatisch bijgewerkt in de Databank Editor zodat deze direct kan worden gebruikt in een programma.

Directe doorgifte streams / stiltedetectie

Locatie-uitzendingen worden veelal met gebruik van IP-codecs naar de studio gestreamed. Met AerOn Studio zijn lijntechnici in de studio niet meer vereist. In AerOn Studio kunnen er zowel bij Live Assist als met gebruik van de Formatplanner externe internet bronnen worden afgespeeld (waaronder o.a. Shoutcast, Barix en AAC).  Met de ingebouwde stiltedetectie voorkomt AerOn Studio een dodelijke stilte op de zender, internet of kabel. Indien de verbinding met de locatiestudio wegvalt, zal AerOn Studio eerst de verbinding opnieuw proberen op te bouwen en mocht dat niet lukken dan vervolgt AerOn Studio de uitzending met de gegenereerde Playlist op de uitzendcomputer.

In elke gewenste taal te gebruiken

AerOn Studio is standaard te gebruiken in het Nederlands, Duits of Engels, maar laat zich op eenvoudige wijze vertalen naar andere gewenste talen.